Podcasts

Imginaire Exposure

Deze aflevering van de podcast gaat over Imaginaire Exposure, een belangrijke behandelmethode voor PTSS.
Helaas is dit ook onze laatste podcast in deze serie. We leggen je in de intro uit waarom.

Narratieve Exposure Therapie

Ruud Jongedijk is psychiater, psychotherapeut en psychotraumatherapeut. Hij is verbonden aan Arq Nationaal Psychotrauma Centrum. Hij heeft Narrative Exposure Therapy (NET) naar Nederland gehaald en vertelt over deze vorm van traumatherapie met de levenslijn als uitgangspunt.

Dissociatie en DIS

Rafaële Huntjens, hoogleraar in Groningen praat over dissociatie en DIS. Dissociatie is een veel voorkomend fenomeen bij PTSS. Ook vertelt ze naar aanleiding van haar onderzoek over haar visie op Dissociatieve Identiteit Stoornis (DIS).

Hechting en Hechtingsstoornissen

Martin Appelo, GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut, vertelt over hechting, hechtingsstoornissen en psychotrauma.

Imaginaire Rescripting

Remco van der Wijgaart, psychotherapeut, vertelt over Imaginaire Rescripting. Deze evidence based therapievorm maakt gebruik van de kracht van de verbeelding bij de verwerking van traumatische gebeurtenissen.

Psychedelica en behandeling van PTSS

Tijmen Bostoen, psychiater, en Erwin Krediet, psycholoog, doen onderzoek naar het gebruik van psychedelische middelen in de behandeling van psychische problematiek. In deze aflevering praten ze met Joost en Yonda vooral over het onderzoek naar het gebruik van MDMA bij de behandeling van PTSS.

Complexe PTSS

Joost en Yonda praten met Martijn Stöfsel over complexe PTSS (C-PTSS).
Martijn is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij is gespecialiseerd in (complex) trauma en persoonlijkheidsproblematiek. Over deze onderwerpen heeft hij verschillende boeken gepubliceerd.
Martijn vertelt wat C-PTSS is en hoe het verschilt van PTSS. Ook vertelt hij over de behandeling van C-PTSS.

Polyvagaal theorie

Joost en Yonda praten met Deb Dana. Deb Dana is een Amerikaanse klinisch maatschappelijk werker, therapeut en consultant. Tijd geleden ontmoette ze Stephen Porges, grondlegger van de polyvagale theorie. Het is haar missie om de betekenis van polyvagale theorie te vertalen naar de kamer van de traumatherapeut.
Polyvagaal theorie wordt gezien als de neurobiologische theorie over veiligheid en verbinding. Het legt uit hoe ons zenuwstelsel omgaat met signalen van veiligheid en gevaar en op welke manieren dit tot uiting kan komen. Deb Dana vertelt over deze fascinerende theorie en hoe deze kan helpen bij het herstelproces van PTSS.
Het interview is in het Engels.

Schrijftherapie

Joost en Yonda praten met Arnold van Emmerik. Arnold is onderzoeker en docent aan de Universiteit van Amsterdam en hij weet alles over schrijftherapie bij PTSS.

Fysieke klachten en PTSS

Joost en Yonda spreken Stanneke Lunter. Zij is psychiater bij Eikenboom, een onderdeel van Altrecht. Stanneke is gespecialiseerd in SOLK (Somatisch Onvoldoende begrepen Lichamenlijke Klachten). Zij vertelt hoe lichamenlijke klachten waar geen duidelijke fysieke oorzaak voor gevonden kan worden kunnen samenhangen met PTSS.

EMDR

Joost en Yonda spreken Erik ten Broeke. Erik is klinisch psycholoog en psychotherapeut en expert op het gebied van EMDR. EMDR is één van de eerst aangewezen behandelmethoden bij PTSS. In deze podcast worden verschillende aspecten van EMDR belicht.

Lichaamsgerichte therapie

In deze aflevering spreken Joost en Yonda met Carry van Gils.
Carry is lichaamsgericht therapeut bij Trauma Centrum Nederland. Zij vertelt over de invloed van PTSS op het lichaam.

Traumasporen

Joost en Yonda spreken prof. dr. Bessel van der Kolk. 
Bessel van der Kolk is een Amerikaanse trauma specialist en auteur van de bestseller ‘Traumasporen’ (The body keeps the score).

Ervaringsverhaal

In deze aflevering praten Joost en Yonda met Elsemieke de Vos. Elsemieke vertelt over de gebeurtenis die leidde tot haar posttraumatische stressstoornis, haar klachten en haar herstel.
Trigger-warning: in de podcast wordt gesproken over omstandigheden rond een suicide.

Wat is trauma en PTSS?

Naar aanleiding van feedback van luisteraars geven Joost en Yonda in deze aflevering uitleg over een aantal termen en begrippen die vaak genoemd worden als het gaat over trauma, PTSS en de behandeling daarvan.

Trauma Centrum Nederland

De Joost en Yonda Trauma Show wordt gepresenteerd vanuit Trauma Centrum Nederland.
Sophie Bouwman, oprichter en directeur behandelzaken, vertelt in deze aflevering over psychotrauma, het trauma centrum en zichzelf.

Even voorstellen

In deze aflevering stellen Joost en Yonda zichzelf en de podcast aan je voor.

Listen on Apple Podcasts